DAS Energy levert energie voor de bijenteelt

In het kader van een onderzoeksproject aan het Zoölogisch Instituut van de Universiteit van Innsbruck worden mogelijkheden ontwikkeld en getest om de isolatiewaarden van bijenkasten te verbeteren. Er worden lichtgewicht en flexibele DAS Energy PV-modules gebruikt. De extra warmte die door de fotovoltaïsche modules wordt geproduceerd, kan permanente omstandigheden van 36 °C creëren, wat de bijenkolonies helpt om zich te isoleren.

Zonne-energie voor “bijentegelovens

Wat betekent dat een warme kamer met een tegelkachel voor mensen ook gunstig kan zijn voor bijen, vooral omdat zij zich met hun eigen spierkracht moeten verwarmen. De bijen moeten veel werk verzetten om de nodige temperaturen te handhaven in de winter en nog dramatischer in de lente wanneer het weer grillig is – zelfs aan het begin van de zomer. Dit kost altijd veel vitaliteit en honing als verwarmingsmateriaal. Een betere warmte-isolatie zou zowel voor de bijen als voor de honingproductie gunstig zijn.

In het kader van een onderzoeksproject aan het Zoölogisch Instituut van de Universiteit van Innsbruck worden mogelijkheden ontwikkeld en getest om de isolatiewaarden van bijenkasten te verbeteren.

Daarbij worden bijenkasten met passieve isolatie adequaat ingepakt en ook voorzien van speciale actieve isolatie, vooral in het dekselgedeelte. Dit is een goed geïsoleerde kernopslag, die de warmtestroom naar boven over het deksel grotendeels tegenhoudt en bovengronds zelfs volledig blokkeert.

De gebruikte fotovoltaïsche module van DAS Energy zet zonne-energie zodanig om dat een kernopslag met latente werking tot 55°C wordt verwarmd en vervolgens het plafondniveau zeer effectief isoleert. Hierdoor wordt de warmteafvoer van de waardevolle voorraadwarmte in het kastendek naar boven toe volledig geblokkeerd. Bovendien kan de lokale warmte-inbreng ook gefaseerd plaatsvinden. Dit ontlast de bijen, die zich moeten verwarmen, en bevordert hun gezondheid.

Een verbetering van het binnenklimaat en de daaruit voortvloeiende versterking van de afweer van de bijen zou kunnen leiden tot een decimering van de Varroabelasting.

Het gebruik en de effecten van de actieve isolatie-elementen worden nog steeds getest in het kader van het onderzoeksproject in verschillende bijenstallen in Tirol. Hiervoor zullen de lichte (slechts 3,3 kg/m2) en flexibele fotovoltaïsche modules van DAS Energy worden gebruikt.

Wist je dat? Op het gebied van agrofotovoltaïek biedt DAS Energy lichtgewicht en lichtdoorlatende fotovoltaïsche modules voor agrarische doeleinden zoals kassen.

Meer informatie over DAS Energy Agri-Photovoltaics

Scroll naar boven