Predikherenklooster Mechelen (B)
In 1652 kregen de Dominicaanse monniken, de Predikheren, gevestigd in Mechelen, België, toestemming om een klooster en een kleine kapel te bouwen. In de 18e eeuw werd de kapel vervolgens uitgebreid tot een grote kerk, die nog steeds grenst aan de voormalige kloostermuren. Inmiddels is het op de erfgoedlijst geplaatste gebouw eigendom van de stad. Met een grootschalige renovatie begint nu een nieuw hoofdstuk voor het 370 jaar oude gebouw door een combinatie van klassieke uitstraling, nieuw gebruik en duurzame energieopwekking via een zonnedak.
Eisen inzake monumentenzorg en fotovoltaïek… is dat mogelijk?
Een grote uitdaging bij de renovatie en modernisering van historische gebouwen is het behoud van de historische bouwstructuren en het voldoen aan de eisen inzake monumentenzorg. De kerk verkeerde in een desolate toestand. Door schade aan de gevel en de dakbedekking kon water binnendringen, waardoor het gebouw instabiel werd. Om te voldoen aan de eisen voor de bescherming van historische monumenten werd een metalen dakbedekking in staande naad toegepast, die het mogelijk maakt een fotovoltaïsch systeem modulair te installeren zonder afbreuk te doen aan de visuele impact van het historische gebouw. Het in het dak geïntegreerde AluPlusSolar-systeem van KALZIP voldoet precies aan deze eisen en overtreft ze zelfs, omdat de zeer platte zonnepanelen al in de fabriek zijn vastgelijmd en niet achteraf op het dak hoeven te worden geklemd.
Het metselwerk en de gevel werden gereinigd en gerestaureerd, maar voor de dakbedekking werd daarom besloten deze helemaal te vervangen. Aangezien de gevoelige gewelven van de kerk zich direct onder de dakspantconstructie bevonden, werd het dakspant eerst versterkt met nieuwe houten balken en geïsoleerd, zodat het gebouw tijdens de bouwwerkzaamheden tegen regen werd beschermd. Nadat vaklieden het oude dak hadden verwijderd, op de nog intacte, metalen dakspant na, werden eerst de systeemgebonden composietclips op het dak aangebracht en werd een minerale isolatielaag aangebracht om het gebouw duurzaam te isoleren.
In de laatste stap werden de profielplaten gelegd, die door de installateurs met de voorgemonteerde felsprofielen van de zonnepanelen op het zuidelijke dakvlak werden gemonteerd.
Onopvallend, krachtig en weerbestendig.
De geïnstalleerde AluPlusSolar profielpanelen zijn gecoat met AluPlusZinc Dark zodat ze onopvallend opgaan in het totaalbeeld van het 500m2 grote dakoppervlak. Op een oppervlakte van 160 m2 werden in totaal 180 uiterst efficiënte zonnepanelen geïnstalleerd, die een vermogen van ongeveer 21,6 kWp leveren. Omdat het voor de modules gebruikte Kalzip 50/444 profiel aan de achterzijde is verbonden, is het hele jaar door een hoge mate van bescherming tegen weersinvloeden gegarandeerd, een belangrijk punt voor historische renovatieprojecten.
Het aluminium profiel is bovendien aanzienlijk lichter dan andere dakbedekkingen, wat de handling en verwerking aanzienlijk vergemakkelijkt. Het nieuwe kleed is dus niet alleen duurzaam, nagenoeg onderhoudsvrij en efficiënt – het zorgt er ook voor dat het oude Predikherenklooster voor ons en toekomstige generaties nog lang een stille getuige van de tijd blijft.